Доброволците са двигателите на съвременното общество. Това заяви за "Фокус“ председателят на Областния съвет на Български червен кръст във Велико Търново д-р Галина Гарева. Тя допълни и, че хората, които помагат безвъзмездно са ръцете и умовете на БЧК. Те са в основата на организацията и тя съществува благодарение на тях.

"Сред нашите доброволци има както ученици, така и млади работещи хора. Радваме се, че имаме доброволци в цялата област. Ние имаме разкрита мрежа във всяка една от десетте общини във Великотърновска област. Все пак трябва да кажа, че нашата кауза е трудно и не винаги е лесно да намерим доброволци, но хората, които работят, го правят с душа и сърце“, допълни още д-р Гарева.

На 5 декември отбелязваме Международния ден на доброволеца. В навечерието на празника 30 членове на БЧК – Велико Търново получиха награди за своята дейност. Всички те през годината безвъзмездно са помогнали на уязвими хора във всекидневни и бедствени ситуации.

Признания получиха Дара, Магдалена и Ивета, които са доброволки от около 2 години, но вече са помогнали на стотици нуждаещи се.

"Всичко най-накрая се отплаща, когато просто видиш усмивките на хората, при които си отишъл. Трудно е, но си заслужава“, ни казва Дара, която е и координатор на младежката организация на БЧК.

"Много е лесно да станеш доброволец, работата ни е много приятна, така че не мисля, че е като задължение. Аз приемам организацията като едно голямо семейство и много обичам хората, с които съм доброволка“, допълва Магдалена.