В последните месеци коксаки вирус масово атакува децата във Враца и региона. Наблюдават се обаче и усложнения, които в предходни години не са срещани. Това каза за "Фокус“ д-р Дора Вътковска- педиатър и детски пулмолог в диспансера по белодробни болести във Враца.  

"Коксаки вирусът е представител на ентеровирусите и се изразява с висока температура в първите два-три дни, след което се появяват пъпки около устата, стъпалата и дланите. Това е и причината този синдром да се нарича "Ръка-крак-уста“. Макар и рядко, обривът може да се разпространи и към лигавицата на гърлото, но той е много характерен и трудно може да се сбърка с други обривни инфекции“, посочи д-р Вътковска и уточни, че обикновено коксаки вирусът засяга малките деца, но и родителите им не са далеч защитени.

"Вирусът отшумява за няколко дни, но не е изключено да доведе и до сериозни усложнения. Такъв е и случаят от тази седмица, когато установих пневмония при дете с коксаки вирус, като за първи път, в над 20-годишната ми практиката, се натъквам на коксаки пневмония“, коментира д-р Дора Вътковска, която е и единственият детски пулмолог за областите Враца, Монтана и Видин.

По думите й в предходните години случаите на коксаки вирус са били много по-малко в сравнение с тази есен, а разпространението му е най-вече в детските градини и ясли.

"Най-добрата превенция е спазването на добра хигиена. И както при всички ентеровирусни инфекции, избягването на близкия контакт с болните е ключов, тъй като вирусът е силно заразен“, напомни педиатърката.

Д-р Дора Вътковска уточни, че в последните седмици се е увеличил и броят на децата с остри респираторни заболявания, а оплакванията са най-често висока температура, упорита кашлица, отпадналост и пресипнал глас. Тя препоръчва, независимо от климатичните условия, децата да прекарват повече време навън.

"Закалителните процедури, максималният престой навън и здравословната храна, са ключови фактори, за да са здрави децата и да не боледуват често“, посочи още единственият детски пулмолог в Северозапада.

Росица ВАЛЕНТИНОВА