"Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ ЕООД се присъединява към световната инициатива Моември – да променим лицето на мъжкото здраве, съобщиха от лечебното заведение. Това е годишно събитие с продължителност един месец – ноември. Идеята е мъжете да си пускат мустаци за целия период от месеца, за да привлекат внимание върху проблемите с мъжкото здраве, такива като рак на простатата, на тестисите и др. Лозунгът, под който всяка година се провежда кампанията на фондация "Movember“ е "Промени лицето на мъжкото здраве“.

Д-р Десислав Тасков уролог в СБАЛОЗ – Варна, допълва за нуждата от превенция и симптомите, за които трябва да се следи. 

Д-р Тасков, ноември е месецът за превенция на мъжкото здраве, каква е картината по отношение на рака на простатата, който държи първото място сред онкологичните заболявания сред силния пол?

Всяка година около 650 000 мъже в света чуват диагнозата рак на простатата, в Европа – са около 200 000, а за България новооткритите случаи са около 3800 – 4000 годишно. Можем да кажем, че в България заема около 10% от всички онкологични заболявания.

За какви симптоми трябва да внимават мъжете?

За жалост, заболяването е коварно и то е коварно затова, защото симптомите не се различават от симптомите на заболяванията на долните пикочни пътища, т.е. припокриват се с признаците на едно доброкачествено увеличаване на простата. Симптоми са нощното ставане за уриниране, чувството за неизпразване на пикочния мехур, изтъняването на уринарната струя, а оттам и остатъчната урина, която се задържа в мехура. На по-късен етап – наличието на кръв в урината, но това показва вече по-сериозно развитие на процеса. Хване ли се навреме, ракът на простатата е само диагноза, а не присъда за пациента.

Лечим ли е ракът на простатата?

Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-ефективно е лечението. При наличието на такава симптоматика пациентите трябва задължително да посетят лекар, а не да се самолекуват с хранителни добавки и лекарства от телевизионните реклами.. При смущения в уринирането личните лекари могат да насочат пациентите към специалист – уролог. Съществена роля играе и редовната профилактика, за която не е нужно непременно да сте изпратени от лекар. В момента в СБАЛОЗ – Варна има такава програма, финансирана от община Варна. През ноември акцент в безплатните за пациентите прегледи ще е именно ракът на простатата.

Достатъчен ли е само лекарският преглед за диагностициране на този вид рак?

Обикновено прегледът включва и задължително ехографско изследване. За допълнително уточнение се прави дигитално ректално изследване, PSA, както и биопсия при съмнение, за да се потвърди или отхвърли онкологична диагноза.

Какво е PSA?

PSA е биохимичен маркер, простатоспецифичен антиген, който се използва за диагностика и контрол на болестта. Представлява белтъчна молекула, която се отделя от епителните клетки на простатата и увеличава количеството си в кръвта при някои състояния – простатен карцином или при възпаленията на простатата, ДПХ, задръжка на урина, при поставяне на катетър.

Каква е възрастта, от която мъжете трябва да обърнат особено внимание на профилактиката на простатата?

През последните години се забелязва и нарастване на възрастта на пациентите с тази диагноза. Рядко мъже под 40 години страдат от рак на простата – броят им е под 6% от всички диагностицирани. Онкологичното заболяване обаче е много често срещано при пациенти между 70 и 80 години. Препоръчително е мъжете над 45 години поне веднъж годишно да се подлагат на преглед.

До края на годината за обща профилактика на онкологичните заболявания от общинската програма могат да се възползват още 200 души.

Част от безплатните профилактични прегледи през ноември, които се финансират от община Варна, ще бъдат именно с акцент превенция на рака на простатата, подчерта зам.-управителят на общинската онкологична болница Янислава Илиева. Към момента безплатни прегледи са извършени на над 400 варненци.

До края на годината за обща профилактика на онкологичните заболявания от общинската програма могат да се възползват още 200 души.

Те могат да си запишат час за консултация с лекар на телефоните на регистратурата на Диагностично-консултативния блок на СБАЛОЗ – Варна 052/975 840 по направления – рак на стомашно-чревния тракт, рак на простатата, рак на женски полови органи, рак на кожата, УНГ.

Един и същи човек може да се запише за преглед при повече от един специалист, уточнява д-р Илиева. При необходимост и по преценка на лекаря пациентите могат да бъдат насочени към изследване на туморни маркери, което също е безплатно по линия на финансираната от община Варна профилактична програма.