Расте броят на болните от  грип и остри респираторни заболявания в Сливенска област. Според д-р Даниела Калева, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести“ към РЗИ, нивото на заболелите все още е  е средно и към този момент не може да се говори за епидемични нива.

"Нарастването  на заболяемостта в областта е очаквано и обичайно за сезона, но все още не сме стигнали до епидемични нива“, поясни пред журналисти д-р Калева.

Най- много са заболелите при децата, но броят на заболелите от грип и ОРЗ не е достатъчен за обявяване на грипна епидемия, а съответно и за ваканция на учениците.

Д-р Калева допълчи, че при  COVID-19 – няма преустановяване на заболяването. Вирусът продължава да циркулира едновременно с грипния, но картината е различна от тази през същия период на миналата година, когато нивата на заболяемост бяха много високи.

Общият брой заболелите под карантина по отношение на COVID-19 в областта към 10 януари са 39. От тях на домашно лечение са  22-ма, от които в Община  Сливен – 16,   Нова Загора – 2, Твърдица – 1, Котел – 3-ма.

Хоспитализирани са 17 души, като в Сливенска община са 12,  Община Нова Загора – 2, Община Котел – 0, Община Твърдица – 3-ма.

До момента няма заболели при медицинския и помощен персонал, при педагогическите специалисти,  както при  и учащите. Продължават епидемиологичните проучвания  на положителните лица.

Забелязва се и спад на желаещите за имунизация срещу COVID-19.

С цел намаляване разпространението на грип и ОРЗ, д-р Даниела Калева препоръчва  ограничаване на социалните контакти и избягване събирането на много хора в затворени пространства; да не се провежда самолечение при симптоми на заболяване – като висока температура, кашлица и други признаци на грип или  COVID-19, а да се потърси  навременна медицинска помощ;  да не посещава работното място, детското или учебното заведение, ако има симптоматика.