В читалище "Кирил Маджаров“ в смолянския кв. Устово се проведе събитие, посветено на домашното насилие, как да го разпознаем, предотвратим последствията и да помогнем навреме. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. При влизане в залата, организаторите даваха визитка с посочен телефон – 0800 1 86 76. Това е национална линия за пострадали от домашно насилие. Тя е безплатна и денонощна. Моля, който чете тази публикация да си запише този телефон. Всичко се случва в живота и понякога ни е нужна помощ, защото без да съзнаваме живеем с насилници в дома ни.

Срещата продължи повече от два часа и беше изключително полезна. В нея участваха д-р Благородна Макева, лектор и автор на редица публикации и доклади в областта на защитата от домашно насилие и зам.-директор на ГД "Национална полиция“ до 2021 г. Журналистът Мария Касимова-Моасе, която разказа за преживяното насилие спрямо нея от първия и съпруг. Психологът Катя Кръстанова от фондация "Асоциация Анимус“ и д-р Росанка Венелинова- изп. директор на фондация "Център Надя“. Специален гост беше и известната телевизионна водеща Наталия Симеонова, която представи новия си проект "Пробуждане“, посветен на домашното насилие. Събитието беше организирано от Първи Дамски клуб за развитие на община Смолян с подкрепата на ОД на МВР. На срещата присъстваха представители на вероизповеданията, прокуратурата, полицията, адвокати, областната управа и много граждани.

Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опита за такова насилие, включително принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, посочи д-р Макева. Това включва принудително ограничаване на личния живот – с кой да се срещаш, да не се виждаш с определени хора, да бъде контролирана комуникацията по телефон, интернет и преследване. Експертът поясни, че в България имаме Закон за защита от домашното насилие, нещо, което други държави нямат. Той дава една много добра защита. Д-р Макева разясни подробно нормативната база и нейните предимства.

В страната, през 2009 г. са издадени 1253 заповеди за защита от домашно насилие, а през 2021 г. те са 3244. 29 на сто от постъпилите заповеди са за постоянна защита от домашно насилие. В Смолянска област домашното насилие е с интензитет. От 2020 г. до август 2022 г. на спешния телефон 112 са подадени над 1000 сигнала като прави впечатление, че на 1 от всеки 10 сигнала се е изисквала и Спешна помощ, което означава, че животът на жертвата на домашно насилие е бил в опасност. Този показател е по-висок с 2 процента от средния за страната, когато се изисква на мястото на инцидента да пристигне и Спешна помощ , коментира д-р Макева. Жертвите на домашно насилие в нашата област са предимно жени и деца. Заповедите за защита са 102 като половината от тях са за постоянна защита. Полицията в Смолян правилно прилага закона и издава и много повече предупредителни протоколи, които са 200 за година, посочи още експертът.

Законът за правна помощ предвижда безплатна помощ и консултация, включително и по телефона, за да се потърсят правата в съда.

Психологът Катя Кръстанова разясни, че жените, жертви на домашно насилие от Смолянска област изключително трудно са намерили сили да споделят за проблема си. Нямали са помощ от роднини и приятели. Трябва да си тежко бит, за да ти помогне полицията, констатира Кръстанова.

Хората се крият, срамува се жертвата, а не насилника. Насилниците са комплексари, с личностни разстройства. Често заемат и високи постове, но пък са страхливи. В обществото се представят в благоприятна светлина –любезни и възпитани. Трудно е да се направи общ профил на насилника , каза по темата и д-р Венелинова.

От дискусията по време на срещата се стигна до предложението в областта да бъде изграден Кризисен център за жертви на домашно насилие.

Важно е и обществото да не е безразлично към темата ако бъде свидетел на домашно насилие да сигнализира веднага органите на реда. Не бъди безразличен ! Говори днес, за да не замлъкне друг завинаги утре!