"Има записани деца и такива, които не са. Но аз и преди заявих: няма да има дете, което да не бъде прегледано при желание на родителите". Това каза на брифинг пред Медицинския център към МБАЛ в Добрич служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, предаде репортер на "Фокус".

Днес по програма "Детско здраве" медицински специалисти в 12 области преглеждат безплатно деца от Добрич и областта. Записани са 320 деца, според прогнозите ще минат над 400, отбеляза д-р Меджидиев и допълни: "Колегите си вършат работата и родителите, мисля са доста доволни". Специалисти от всички специалности са на разположение. Деца и родители биват посрещани с коридор от бели балони и кощници с лакомства.

Прегледите ще продължат през целия ден докато има желаещи родители. Министър Меджидиев подчерта, че прегледите не са профилактични, а високоспециализирани и при установяване на здравни проблеми родители и деца се насочват за последващо лечение в големи специализирани болници. По думите на здравния министър при тези прегледи винаги има такива случаи и това е идеята, да се откриват в ранен стадий сериозни заболявания при децата и така по-лесно и бързо е лечението.

Практиката е такива прегледи да има и повторно там, където са осъществени първоначално. Кампанията предоставя също статистически данни за детската заболеваемост. Следващите градове на кампанията ще са Стара Загора, Казанлък, Сандански, навсякъде, където е необходимо от среща с високоспециализирани лекари, посочи здравният министър.

Прегледите са под егидата на община Добрич и с любезното съдействие на кк "Албена". Лекарите са от специалностите: УНГ; ортопедия; неврохирургия; урология; хирургия; кардиология; неврохирургия; неврология; ендокринология; дерматология; педиатрия; образна диагностика; акушерство и гинекология; офталмология. В Програма "Детско здраве" участват водещи специалисти от болница "Пирогов" и от Столична лекарска колегия.

Екипът ще преглежда деца от 0 до 18 г. в Медицински център ЕООД при "МБАЛ-Добрич“ АД. Профилактичните прегледи се извършват в рамките на кампаниятата днес. Децата, които са с придружаващи заболявания, трябва да носят със себе си по време на прегледа цялата медицинска документация, съпровождаща заболяването.

Националната програма "Детско здраве“ води своето начало от болница "Пирогов“, където преди 10 години се провеждат първите безплатни профилактични прегледи. Инициатор на програмата тогава е водещият специалист УНГ д-р Асен Меджидиев (днес министър на здравеопазването), който създава и ръководи първото отделение по УНГ в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов“.

Жулиета НИКОЛОВА