"Областната червенокръстка организация на Добрич е традиционно силна, благодарение на доброволците на БМЧК и БЧК", заявява директорът на секретариата на ОС на БЧК в добруджанския град д-р Артюн Еринозов, предаде репортер на Агенция "Фокус".  

По думите на д-р Еринозов във всички дейности и програми активността на доброволците е проявена, благодарение на които са постигнати и се постигат високи резултати. Пример в това отношение са Доброволческият екип за реакция при бедствия, аварии и катастрофи в Добрич, (ДЕРБАК), Младежкият авариен екип (МАЕ), общинските организации на БЧК и всички доброволци, спонтанно приобщени и вложили доброволен труд.

"От името на Областният съвет на БЧК в Добрич приветствам доброволците с Международния ден и пожелавам много здраве и успехи в избраният от тях път на доброволчеството и добротворчеството!", посочва д-р Артюн Еринозов.

Всяка година на 5 декември се отбелязва Международния ден на доброволеца – обявен от ООН през 1985 г. От тогава на тази дата световната общественост отдава признание на хората, които с безвъзмездния си труд спомагат за развитието на обществото и на своята общност, подкрепяйки всички хора, които имат нужда от помощ и съчувствие в тежък за тях момент.

"За червенокръсткото движение доброволците са най-ценният капитал, защото чрез тях става практическото осъществяване на всички доброволчески намерения при спазване на основните червенокръстки принципи. Наред с това, доброволчеството култивира и стимулира проявата на човешки добродетели, в основата на които стоят солидарността и съпричастността, водят до придобиване на обогатяващ опит, създават условия за развитие на социални умения и компетентност у всяка една личност, възпитават младото поколение на хуманитарни ценности", отбелязват от екипа на ОС на БЧК в Добрич.

В съвременния свят все по-често сме свидетели на различни природни и социални катаклизми, които ни изправят пред нови предизвикателства, включително COVID-19, природни бедствия, военни конфликти, бежански вълни и др. Международното червенокръстко движение и Българският червен кръст, като част от него, полагат усилия да разширят и укрепят своята мрежа от доброволци, чиято дейност е в основата на бързата и адекватна реакция за подпомагане на пострадалото население, за съхранение на неговото достойнство и възстановяване на нормалния му начин на живот.

Жулиета НИКОЛОВА