Във втория ден на Великден родопското село Брестник беше домакин на традиционното надсвирване на народни оркестри от цяла Тракия. Денят на народния музикант се провежда повече от 15 години по идея на покойния кмет на селото Георги Козов.

Празникът тази година бе посветен на Конушенската група с ръководител Никола Илиев, която чества 60 години от създаването си. Кметът на община "Родопи" Павел Михайлов връчи символична награда на именитите музиканти, предаде репортер на "Фокус".

Дъждовното време не уплаши народните изпълнители и гостите на селото, които извиха кръшни хора. Във веселието, организирано от кметството и читалището в Брестник, се включиха 13 оркестъра. Празникът беше открит от танцовия ансамбъл към читалище "Саморазвитие - 1924", с. Брестник.

След това на сцената се качиха оркестър "Феникс" с ръководител Христо Коритаров, оркестър "Южни ритми" от Хасково със солисти Донка и Тодор Кожухарови, формациите "Славяни", "Пилашевски оркестър", "Паскалев-Пловдив", "Млади тракийци", "Чановете" и "Бисери".

Специален гост в Деня на народния музикант беше Димитър Андонов - Хисарския поп, чиито корени са от Брестник.