Свищов е град на будители, затова и свищовлии няма как да останат безразлични към събитията, които поставят началото на Руско-турската освободителна война. Това казва за "Фокус“ музейният уредник от крайдунавския град Цветан Шекеров. Той припомня, че именно Свищов е първият освободен български град. От брега на Дунав край местността "Паметниците“ българи и руснаци, рамо до рамо, започват да коват новата история на страната ни.

"Жителите на града са посрещнали руските войски, помогнали са с каквото могат и първи са почувствали свободата на България. Поставили са достойно начало на победната сага. Ако не беше Свищов, нямаше да има Шипка, нямаше да има Шейново, нямаше да има Плевен, нямаше да има и свободна България“, казва още Цветан Шекеров.

Допълва и, че от Свищов започва изгрева на свободата за българския народ и залеза на Османската империя. Безразлични към случващото не остават нито жителите на региона, нито останалите наши сънародници. Те са смели, решителни и готови за саможертва. Това са качества присъщи само на достойните хора, според музейния специалист.

"И като пример ще ви кажа, че при самото преминаване на руските войски, западните анализатори са казвали следното: "Абе то това е руска авантюра. Те ще дадат 25-30 хиляди жертви и операцията ще приключи. Но те не са осъзнали силата на духа и смелостта, доблестта и гордостта на руските войски, които ни донесоха свободата, те не са го отчели и затова техните прогнози просто не са се сбъднали“, обяснява още Цветан.

Според историците десантът при Свищов е образен на блестящо планирана и проведена операция, в следствие на която е освободен първият български град. След него започва пътят към Сан Стефано и мирния договор от 3 март. Освободителната война трае по-малко от година.

Луиза ТРАНЧЕВА