Два са поводите Регионален исторически музей (РИМ) - Добрич да представи в изложба делото на краеведа Любен Бешков и Добруджа в неговите архиви. От една страна е впечатляващият мащаб на делото му, който буди респект, защото това е един почти 60-годишен труд. От друга страна е архивът за Бешков, който се съхранява във фонда на музея и който бе дарен от наследниците му. Това заяви Цветан Сашев, уредник в Музея за нова история в Добрич, където е подредена изложбата, предаде репортер на Агенция "Фокус"

По думите на историка архивът за Любен Бешков във фонда на Регионалния исторически музей в Добрич е уникален като съдържание. Той включва около 2000 снимки, повечето оригинални, от 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век. Архивът съдържа и много оригинални документи, свързани с Българското културно общество (БКО). "Това е една много сериозна организация, която е поддържала духа на местните българи в периода на румънската окупация. БКО е създадено през 1928 г. и съществува до самото начало на 40-те години на миналия век", разказа историкът. Любен Бешков е успял да съхрани немалко интересни документи от тази организация. 

Друг интересен акцент от този архив е един монументален труд, върху който Любен Бешков е работил около 30 години. Това е библиографски указател, свързан с Добруджа. Съдържа около 12 300 заглавия на различни книги и публикации за Добруджа. Те са на седем езика. Каталогът, според специалиста, би могъл да е изключително полезен на съвременни изследователи и краеведи. 

Още един интересен елемент от архива са така наречените анкети - огромен брой интервюта с над 100 човека, правени между 1959 и 1991 г. Анкетираните са с различен профил като възраст, професия и местообитание. Общото между тях е, че всеки един разказва любопитни и интересни неща за добруджанския край в различни епохи. Част от интервюираните са родени в края на XIX век, а други - даже в средата на XIX век. "Техните спомени са уникални, защото съдържат сведения за Добрич от османския му период. Има спомени, в които се говори за панаира в Хаджиоглу Пазарджик, за безистена (покрития пазар в града), а той е разрушен около 1890 г. Всички тези спомени оформят интересна и много пъстра картина на един отдавна отминал свят", отбеляза Цветан Сашев.

Изложбата "Добруджа в архивите на Любен Бешков" е малка, но представителна извадка от фонда, който музеят притежава за него. Интерес представляват документите на Българското културно общество, оригиналните снимки на идването на цар Борис III в Добрич през 1942 г., единственото посещение на монарх в добруджанския град, подреден е кът, свързан с може би най-голямата обществена инициатива, в която участва и която поддържа Любен Бешков - създаването на Общобългарски съюз "Добруджа". Основан е на 24 септември 1990 г. с цел да популяризира миналото на Добруджа сред младото поколение. На учредителния конгрес присъстват 199 делегати, ядрото на това дружество. Около 90% от тях са висшисти, а 20% имат научни степени. Това всъщност е сдружение на един интелектуален елит, подчерта Цветан Сашев. 

Експозицията съдържа уникални издания художествена литература на Дора Габе, Йордан Йовков и други автори, събирани от Бешков. Тази витрина предлага визуално преживяване с особеностите на илюстрациите от предишни времена, различни като стил и естетика, отдавна изчезнали.

"Любен Бешков описва Добруджа не като историческа и географска област, а като една идея, като нещо специално. И със своя живот и своята отдаденост на Добруджа той поддържа тази идея", каза Цветан Сашев. Изложбата е подредена в Музея за нова и най-нова история в Градския парк "Св. Георги"  и може да бъде разгледана до март следващата година. 

Жулиета НИКОЛОВА