Моля, протестът да бъде отразен обективно, защото виждам, че медиите, като четвърта власт, ни поставят едва ли не на терористична страна. Това каза за "Фокус“ Цветан Берберов, член на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. По думите му всичко около организацията на митинга е ентусиазирано и първично. "Очаквайте неочакваното! Ще прочетем исканията си към управляващите, ще направим дефиле и тръгваме с машините към София“, уточни Берберов за протеста в Стара Загора, които започва след минути.

През вчерашния ден излязоха медийни публикации за зърнопроизводители, които са били привиквани на разпит в полицията преди протестите. "И с мен разговаряха от полицията. Дойдоха лично патрулни полицаи, предупреден съм и съм подписал протокол  за това, че ще спазваме всички закони, включително и ЗДвП. Това е само в наш плюс, защото самите редови полицаи казаха "Ние сме с вас“, отбеляза Цветан Берберов. По думите му предупредителните протоколи са за това, че ще се спазва обществения ред и че протестът ще е мирен и без ексцесии.

Протестът в Старозагорско ще бъде в квартал "Кольо Ганчев“ в областния град и при детелина на пътя Стара Загора-Хасково. След това всички протестиращи, заедно с тежката техника, ще тръгнат към столицата.

Зърнопроизводителите настояват за забрана на вноса на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна. Часове преди протеста премиерът Николай Денков заяви готовност за подновяване на диалога във всеки един момент.

Рени АТАНАСОВА