Увеличава се интересът на хората към преживенческия туризъм. Това заяви пред Агенция "Фокус“ Цветалина Генова от Висшето училище по мениджмънт във Варна, която участва в двудневно изложение на възможностите за туризъм в Черноморския регион. Основна тема на събитието е туризма, основан на преживяванията с фокус върху културно-историческото наследство на страните около Черно море. Цветалина Генова посочи, че акцентът в конференцията пада върху преживенческия туризъм и възможностите, които държавите около Черно море предоставят за развитието му. Държавите, които са включени в проекта са България, Армения, Грузия и Гърция. Генова обясни, че всяка държава представя интересни възможности за преживенчески туризъм.  Така например южната ни съседка Гърция се включва с нови маршрути около Солун, които обаче не са свързани с античната история на града, а с един нов и модерен поглед към населеното място, с разказ за интересните маршрути, които биха впечатлили туристите.

"От Армения ще ни покажат туристическите райони в страната, които са свързани с раннохристиянския период, с изключително интересната им природа и съчетанието между култура и природа. От Грузия пък ще се запознаем с напълно практически и майсторски класове по приготвяне на традиционната им кухня, рисуване върху коприна и някои специалитети характерни за този регион, каквото е кинкалето.

Целта ни е да представим пред българската аудитория интересни места и събития, които не са познати за мнозина, да обменим мнения и културен опит“, каза още Цветалина Генова.

По отношение на преживенческия туризъм тя заяви, че през последните години все повече компании се насочват към този вид продукт, предлагайки интересни маршрути и събития на туристите.

"България има много какво да покаже, при това не говоря само за морето и плажовете. Във вътрешността на страната има невероятни места, които впечатляват хората. В рамките на форума обсъдихме възможностите за винен туризъм, за търсенето на трюфели, за бъдещето на туризъм като цяло и още много.  Ако говорим за Варна, смело мога да заявя, че тук се случват много неща, които са интересни и може би нашата роля е да ги популяризираме, защото има уникални идеи“, посочи експертът.

На въпрос, какъв е профилът на хората, които се впускат в подобен вид туризъм Цветалина Генова обясни:

"Обикновено хората, които се впускат в такива преживявания са любопитни и креативни туристи. Основната движеща сила при тях е да се асоциират с конкретното място, с неговата история, минало и бъдеще. Всъщност тези туристи са бъдещето на устойчивостта, защото те уважават местата и културните обекти, които посещават. Категорично може да се заяви, че се увеличава интересът към преживенческият туризъм, но това не означава, че има спад и към традиционния такъв“, каза още Генова.

Настоящият форум има за задача да презентира една малка част от подобни успешни практики и бизнес модели. Първият ден бе посветен на гостите от Армения, Грузия и Гърция, които гордо представиха поредица от интересни събития, изложби и мероприятия в регионалните им исторически музеи, мастър - класове по рисуване върху коприна, тъкане на килими и много други. Участниците в събитието бяха въведени в преживяването от първо лице чрез участие в кулинарна демонстрация по приготвяне на кинкале – традиционно грузинско ястие. Този вълнуващ ден бе закрит с помощта на хуманоидния робот Profy, който пък представи участието на роботите в създаването на изживяване.

Във вторият ден бе разгледан потенциала на региона за нови туристически оферти, предлагащи незабравим спомен за посетителя. Следобедните сесии ще представят няколко примера на успешни регионални бизнес модели, а за финал шеф-готвачите от Института по кулинарни изкуства към ВУМ ще предложат уникално изживяване за небцето – демонстрация и дегустация на типично за региона ястие.

 

Десислава ВАСИЛЕВА