Много църкви и параклиси в Смолянско празнуват храмов празник  днес, в деня на светите равноапостоли Константин и Елена, предаде репортер на "Фокус“.

Църквата в село Момчиловци носи името "Св. св. Константин и Елена“. Днес там ще бъде отслужена тържествена света литургия и ще бъде дадена благословена трапеза в двора на храма. Събитието е част от празника на родопското село, което от вчера с различни прояви отбелязва за 32-ри път своя празник.

Параклисът, който се намира в 101-ви Алпийски полк в Смолян, също чества своя храмов празник. От 12:00 часа там ще има света литургия и за всички присъстващи, а от името на военнослужещите, ще бъде раздаден благословен курбан.

Край Златоград, в параклиса "Свети равноапостоли Константин и Елена" на връх Костадин също ще бъде отслужена света литургия, тържествен водосвет и ще бъде раздаден и курбан за здраве.

Още много параклиси в област Смолян днес честват храмов празник, в региона край всяко село има множество малки храмове, част от които носят името на "Св. св. Константин и Елена“.

Нели ГЕРГЬОВСКА