Още в ранната сутрин тържествен камбанен звън огласи Долна Студена. В деня, когато православните християни отбелязват деня на Света Петка, църквата в селото има храмов празник. Божият дом е построен в далечната 1878 година, когато България се освобождава от турско робство. Това съобщиха от пресцентъра на Община Ценово.

Вече са събрани от дарения част от необходимите средства за извършване на основен ремонт на църквата. Жителите на населеното място стриктно спазват традицията и почитат паметта на светицата, която се е превърнала в закрилница на селото. "Дарителите за празника с всяка изминала година се увеличават и помагат за курбана. Молебенът не е само за здраве на жителите на селото, но и за сполука на земеделските стопани. Повече от десет години се спазва традицията на Петковден да се дава курбан за здраве“, сподели кметът на населеното място Николай Стойчев.

Църквата "Света Петка“ се оказа тясна, за да побере желаещите да се поклонят пред иконата на светицата и да запалят по свещичка за здраве. Отец Славчо Николов – заместник митрополит във Великотърновската епархия, отслужи тържествена Света литургия. По време на богослужението отецът увлекателно разказа притчата за духовните подвизи на Света Петка Епиватска. Свещеникът освети приготвения курбан, с риба погачите и виното както повелява традицията.. Свещеникът поръси събралите се миряни със светена вода, като им пожела здраве и благоденствие. В храма дойдоха и много именници, които почерпиха за здраве. Сред посетителите беше и кметът на община Ценово д-р Петър Петров.

Тържествен молебен за здраве беше отслужен и в църквата "Света Параскева“ в Ценово. Миряните запалиха по свещичка за здраве и почетоха благочестивите дела на светицата. Присъстващите на службата бяха благословени да са живи и здрави.