С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска света Литургия в кюстендилския храм "Успение Богородично“, предаде репортер на "Фокус“. Светата Литургия в третия ден на Възкресение Христово бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, ставрофорен иконом Генади Генадиев, предстоятел на кюстендилския храм "Св. Мина“, иконом Светослав Григоров, предстоятел на храм "Успение Богородично", протойерей Даниил Хаджийски, протойерей Виктор Мачай, свещеник Тодор Точев, свещеник Иларион Стоянчов, свещеник Мирослав Костов, свещеник Георги Тасков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Антоан Марков.

 

Църковните песнопения на светата Литургия бяха изпълнени от храмовия смесен хор, а множество миряни съучастваха молитвено на възкресната служба. Между тях бяха монахиня Фотиния, игумения на Гранишкия манастир "Св. ап. и ев. Лука“, кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, заедно със своето семейство, както и Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия. По време на литургията бе ръкоположен за дякон благоговейният мъж Даниел Сираков, който дълго време помага като четец и певец на богослуженията в Кюстендил.

Епископ Поликарп с тържествено слово поздрави за Христовото Възкресение духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като пожела на новия дякон да бъде достоен пример в първата степен на свещенството, а на народа – да му помага в служението. "Възкресението на Господа Иисуса Христа е победата над смъртта и възвеличаването на живота“ – сподели владиката – "Нека и ние, изпълнени с духовно веселие и радост, подбудени от Възкресението на Господа Иисуса Христа, Който ни направи победители над греха, нека облагодатени от тези прекрасни светли дни, се стремим да бъдем човечни и благодарни към Бога и към тези, които са около нас. За да живеем нашите дни в праведност, в доброчестина, да ни бъде по-леко и да бъдат дните ни изпълнени с радост мир и удовлетворение.“

Архимандрит Исаак отправи благодарност от името на духовенството, църковното настоятелството и народа към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп за съвместната богослужба, за вдъхновението и поучителните слова, като изрази и радостта си от увеличаването редиците на околийското духовенство с днешното ръкоположение.

След службата се проведе поредния ден от Маратон на четенето. Епископ Поликарп прочете пред деца откъс от Светото Евангелие за благославянето на деца от Спасителя. Мероприятието се организира от Регионалната библиотека на Кюстендил и се провежда през целия месец април. Негово Преосвещенство раздаде на децата за благословение по един детски молитвеник и по един шоколад.

Венцеслав ИЛЧЕВ