Делегации от побратимени на Сливен градове ще се включат в честванията за празника на града – Димитровден. Очаква се в Града под Сините камъни да пристигнат делегати от Печ, Унгария, Алба Юлия, Румъния и Ниш, Сърбия. Освен редицата мероприятия, посветени на Димитровден, в програмата на делегациите са предвидени посещения на Крепост "Туида“, Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков“, Музея на текстилната индустрия, Парк "Сините камъни“ и др.

Връзките между Сливен и Печ датират от 1969 год. Договорът за сътрудничество е подновен през май, 2001 г., а в края на 2002 г., е приета Програма за съвместна работа за 2003 год.

Партньорството между Сливен и Алба Юлия е резултат от съвместната работа по проект по програма на Европейския съюз. Договорът за сътрудничество между двата града е подписан през юни 2002 г.

Началото на съвместното партньорство между Сливен и Ниш бе дадено през септември 2019 г. Това се случи на международен икономически форум, чийто организатор и домакин бе Община Сливен.