Чудотворните мощи на свети Никифор Прокажения са за пръв път в България, предаде кореспондент на "Фокус“. С благословението на Великотърновския митрополит Григорий иконата с мощите ще бъде изложена за поклонение в Горна Оряховица. Това ще се случи на 12 юни /сряда/.

В 9:00 часа с камбанен звън иконата ще бъде посрещната в горнооряховския храм "Успение Богородично“ и ще остане в църквата за поклонение през целия ден. В 18:00 часа пред иконата с мощите на свети Никифор Прокажения Чудотворец ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение.

За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, зависимости, душевни проблеми, очни, болести, безплодие, семейни неразбории и множество тежки заболявания. Идването на мощите на светеца е съпътствано от представяне на книгите за неговия живот и чудеса – "Свети Никифор Прокажения Чудотворец“ в храма в 18:30 часа от издателя за България – журналистът и водещ Ангел Бончев. Автор на книгата е атонският монах Симон Светогорец.

Свети Никифор е роден през 1890 година на остров Крит. На 13-годишна възраст се разболява от проказа. Бяга от родния си остров, за да не го заточат на остров Спиналонга, където изолирали прокажените до края на живота им. Но пък отива в лечебница за проказа на остров Хиос, където среща отец Антим, също светец на православната църква. Тук той приема и монашеството. Цял живот, Никифор прекарва в молитва и упование в Бога, аскетизъм и търпение. В Гърция го наричат скрит (таен) светец, защото неговите духовни подвизи са били известни на малцина в ограничения му социален кръг в болницата. 42 години, той прекарва в лечебницата на Хиос, и когато е открито лекарството за проказа всички болни са преместени в Атина. Предвид напредналия стадий на неговото заболяване, свети Никифор не се е поддал на лечението и е продължил да носи кръста си на безкръвен мъченик. Починал е на 4 януари 1964 година и оттогава обърналите се с молитва към него са получавали помощ.