Неочаквано екипът на социалното предприятие "Чудната градина" в Добрич, единствено в областта, получи поредно дарение, което ще улесни работата на всички, ще повиши производителността, ще намали себестойността на продукцията и ще поддържа надеждата, че добрини има и те се случват непрекъснато. Дарението беше официално представено днес пред медиите, предаде репортер на "Фокус".  Дарението е първият в България  полуавтоматичен трансплантер, японско производство.

Роботът може да разсади например 1 дка със зеле за около 50 мин. Ако пък е домат, за час се разсаждат 2 дка. Зависи от земеделската култура и особеностите й, посочи д-р Хасан Ефраимов, един от менторите. Той добави, че освен трудоемкостта, която в случая се намалява, работи се само със скъпи разсади и професионални семена, които имат висока цена. Инвестицията д-р Ефраимов определи като "безценна".

Жестът е на Сдружение "Един процент промяна", съобщи Мария Методиева, която заедно с д-р Хасан Ефраимов подкрепят като ментори младите хора с интелектуални затруднения в "Чудната градина". Те са и тяхното обично семейство, с което се преодоляват трудности, постигат се победи и успехи, осъществяват се смислени проекти, за да покажат, че животът е многолик и в различните му варианти носи достойнство.

Любопитен факт е, че парите за робота дори още не са събрани, но той вече е дарен, дори е пуснат в експлоатация. Това показва колко голямо е доверието към "Чудната градина", отбеляза Мария Методиева и добави: "Радваме се, че имаме тази година възможност да инвестираме  всичко от нашите проекти в техника. Това е годината на инвестициите. 

Всичко правим с цел да облекчим ръчния труд, който наистина е тежък за всички, особено за хора с увреждания, с които ние работим. Ние сме социално предприятие, за нас най-важни са хората". Към момента в градината с трудови договори са назначени само петима души. От две години няма социални програми. Останалите работят само почасово и на граждански договори. 

Много са новите неща в "Чудната градина". Екипът приключва проекти, започнати още през миналата година. А тя е била годината на проектите. Имало е 6 - два за довършване. И сега се изпълнява чисто инвестиционен проект. Предстои в градината да пристигнат поетапно два нови фургона, съобщи Мария Методиева. Това е по проект с международна верига от кафенета с централа в Сиатъл. "Америка за България" пък ще предостави нови и с голям обем бидони за вода, а към това се добавя обещанието американският посланик у нас да посети "Чудната градина", вероятно през лятото. 

По думите на Мария Методиева всяка финансова сума се влага, за да бъде работният процес по-лесен и приятен. Съвсем скоро ще заработи и фотоволтаична система, дарение от традиционните партньори на градината - Фондация "Дотера". Още от миналата година в "Чудната градина" заработи кладенец за вода, една инвестиция благодарение на "Вселена от възможности". 

"Нямаме абсолютни никакви грижи, младежите могат да управляват сондата само с едно копче. Наричаме го зеленото копче", с усмивка сподели още Мария Методиева. Кладенецът има голям дебит, а когато пристигнат новите бидони, ще може да се съхранява и вода. 

"Чудната градина" е едно от местата в Добрич, където ще ви посрещнат и изпратят с искрена усмивка, ще ви обгрижат по начин, който ще развълнува сърцето ви, а красивите цветя там и вкусните зеленчуци, ще ви накарат да се връщате отново и отново, защото всичко това е резултат от много любов, труд и добрина.

Жулиета НИКОЛОВА