Проектът за първото социално предприятие "Чудната градина" в Добрич е сред отличените на Годишната среща на местните власти в курортния комплекс "Албена", предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич. Наградата е в категория "Партньор на общините".

Националното сдружение на общините в Република България отличи социалното предприятие за изключителното партньорство с Община град Добрич и "Есетере - България". 

По думите на Мария Методиева, един от менторите в предприятието и председател на Фондация "Св. Николай Чудотворец": "Да се работи в неправителствения сектор е не просто трудно, а истинско предизвикателство. Познаваме неволите на всички наши колеги. Обръщаме се с апел към всички общини в България: Ние, неправителственият сектор, сме вашите естествени партньори! От една страна на бариерата сме! А заедно, можем много повече! Ето, ние сме пример! ".

Защита на правата на лицата с интелектуални затруднения, изграждане на устойчиви системи за социална и здравна защита, отстояване на правото за достоен и независим живот на лица с интелектуални затруднения и техните семейства, подобряване на условията за включване и пълноценно участие на лица с интелектуални затруднения във всички области на социален живот, формиране на позитивни обществени нагласи са само част от многобройни news pic 2
© НСОРБ
те цели, които фондацията и "Чудната градина“ осъществяват устойчиво и ползотворно със своите партньори, приятели и съмишленици.

Всичко започва през 2017 г. В дейностите - отглеждане на цветя и зеленчуци и образователни срещи с деца, участват над 20 младежи с интелектуални и физически увреждания. Техни ментори са Мария Методиева и д-р Хасан Ефраимов. Това е въобще първото социално предприятие за лица с интелектуални затруднения в България, което е осъществило множество проекти в изпълнение на своите цели, което е пример за гражданска активност, добротворчество и вяра, че заедно хората могат да постигат добри неща за всички.

Жулиета НИКОЛОВА