Чрез възстановки на живо и онлайн Историческият музей в Балчик ще запознава децата и по света с българските бит и култура. За това съобщи директорът на музея в Белия град Радостина Енчева, предаде репортер на Агенция "Фокус". Музейният проект, най-новото начинание на екипа от специалисти, е наречен "С България в сърцето“.

Ще бъдат представени на децата в Балчик на живо и виртуално на българчетата по света чрез неделните училища в чужбина българските традиции, бит и култура. Веднъж в месеца ще бъдат срещите, запознаващи с традициите и занаятите от нашия бит и култура за децата от Балчик на живо, а за тези от чужбина чрез онлайн платформа. Възстановките ще се осъществяват със съдействието на състави от Балчишкия регион и страната.

"Във всеки един от нас живее България. Носим я в душата, в сърцето, в спомените си, носим я в надеждата за утрешния ден. Няма значение в коя точка на света се намираме, колко километри или океани ни разделят от родната земя – докато сърцето ни пулсира, любовта към нея ще се възражда отново и отново. За магията на българския фолклор няма възраст, няма граници", посочват от екипа на музея.

Музейният проект започва с Коледна работилничка за създаване на автентични български сурвакници. Тя ще отвори врати на 16 декември - петък, от 16:00 ч. В нея могат да се включат деца от 6 до 12 г. Мястото е залата за временни изложби на музея (бивша ритуална зала). Малчуганите ще имат възможност да се запознаят с традициите, свързани с коледните и новогодишни празници и със символиката на материалите, които се използват за направата на сурвачките. Деца и художествени ръководители заедно ще преоткриват изкуството да се украсява дрянова клонка и да се вдъхват магически сили. Материалите са осигурени от Исторически музей – Балчик. Вече се приемат предварителни записвания на тел. 0896632963, срокът за това е до 13 декември.

За българчетата от неделните училища в чужбина в началото възстановките ще се излъчват на живо чрез Фейсбук, като за в бъдеще ще се търсят най-удачните варианти за всички, участващи в проекта.

Жулиета НИКОЛОВА