За четвърти пореден път Читател на годината на Държавен архив - Добрич е историкът Цветан Сашев, предаде репортер на "Фокус". По повод Международния ден на архивите в добричкия клон се състоя тържество, на което Цветан Сашев получи грамота и благодарности за активната му работа с фонда на архива. Беше открита и изложба в малък формат, представяща любопитни фондови единици за историята на добруджанския край и дарители. 9 юни е обявен за Ден на отворените врати в Държавен архив - Добрич.

Директорът му Деляна Фудулова припомни, че на тази дата през 1948 г. е създаден Международния съвет на архивите, а на Годишно събрание през 2007 г. в Канада неговите членове решават на тази дата да се чества дейността му.  От 2008 г. днешната дата е празнична за служителите на архивите по цял свят. В този ден с различни прояви се подчертава ролята и значимостта на архивите и съхранената в тях документална памет. "Архивите са източник на информация, без тях е невъзможна историческата приемственост. Гарантират правата на хората за знанието до официалната информация", каза Деляна Фудулова.  

Дарителите на Държавен архив - Добрич през 2022 г. са на фокус в днешната документална изложба. Много документи с личен произход са обогатили фондовете през миналата година. Дъщерята на Ахил Карамузов е дарила документи, изпълнявайки волята му. Обогатен е също и документалния личен фонд на Веселин Бончев с второ дарение. Първото е било през 2014 г.

Експозицията включва грамоти, ордени, почетни знаци, печатни издания и фотоси, представяща многостранната дейност на дарителите. Веселин Бончев е педагог, общественик, с принос за изграждане на паметника на Васил Левски в Добрич, бил е председател на Общинския комитет за Апостола. Ахил Карамузов е педагог, музиковед, историк, с принос в музикалния и въобще културния живот на Добрич. 

Цветан Сашев е уредник в Регионален исторически музей - Добрич и е сред читателите, които най-много работят в читалнята на местния Държавен архив през 2022 г. По думите на Деляна Фудулова, той работи по теми, свързани с Добрич и региона, публикува статии и книги в съавторство и така популяризира документите, съхранявани в архива на добруджанския град.

Жулиета НИКОЛОВА