Читалището в плевенското село Тодорово търси спешно 30 000 лева за ремонт на покрива, който е в окаяно състояние иq ако не се поправи опасността да рухне е реална. Това алармира Слави Михайлов, председател на Националното сдружение на сираците в България. Около десет деца в неравностойно положение вече не посещават читалище "Бъдеще – 1927" в с. Тодорово, съобщиха от НССБ.

"Мечтата ми е  да върна тези деца отново в читалището, за  да продължат да се развиват така, както всяко дете има  потребност да се учи и да развива своите творчески умения и талант. При дъжд капе над сцената в салона на читалището, както и в хранилището с книги, улуците са прогнили. Читалището в плевенското село Тодорово е основано през 1927 година. Ако това читалище се намираше в град, със сигурност нямаше да ми направи огромно впечатление апелът им за помощ! Защото в града децата и възрастните хора имат възможност да посещават много културни институции, спортни клубове и клубове по интереси. И някак си в големия град подобна новина не би привлякла вниманието на много хора. Поради тази причина реших да застана зад ръководството на читалището и да ги подкрепя, като се популяризира апела им за помощ, за да стигне до повече добри хора. Не десет, дори и едно дете в неравностойно положение да върна в читалището, усилията си заслужават", каза Михайлов.

"Истината, е че за близо петстотин жители на плевенското село Тодорово, читалището е единственото място, което ги събира в свободното време и ги обединява, когато отбелязват селски, общински и национални празници. Близо тридесет деца на възраст от 6 до 15 години нямат никаква друга алтернатива за свободното си време и с радост посещават културната институция, където се обучават в тънкостите на фолклора, който трябва да се предава от поколения на поколения, за да се запазим като нация", категоричен е Слави Михайлов.

"Заради течовете могат да пострадат книгите в библиотеката, където има над 6000 тома, събирани през годините. Въпреки проблемите с лошото състояние на сградата, културната институция не е спирала дейността си! Творческите състави са носители на награди и призове от много общински, регионални и национални конкурси. Апелът ми към всички добри хора, организации и фирми е да запазим единственото културно-просветно средище за децата и възрастните хора в селото. Няма нищо по-красиво от това да оставяме следа след себе си! Да запазим близо стогодишното читалище, за да се гордеем като народ. Най – лесно е да рушим, по-трудно е да градим! Но ако тридесет хиляди лева не може да се съберат, то тогава сме погубени като нация и всички усилия да запазим културата и да я съхраним отиват на вятъра", смята Слави Михайлов.

"Силно се надявам активна подкрепа да окаже и ръководството на Община Плевен в лицето на Кмета д-р Валентин Христов и доц. Иван Малкодански, Председател на общинския съвет в града на Панорамата. Защото това са амбициозни хора, доказали своята съпричастност и желание да градят и да правят добро", обобщи Слави Михайлов. Всъщност на 23.03.2024г. в читалището ще се проведе концерт и базар за събиране на средства за ремонт на покрива. Надеждата ми е до тогава да се съберат нужните средства и концерта да се окаже благодарствен към добрите хора, а не благотворителен. Това чудо може да се случи ако всички прегърнем каузата и помогнем според възможностите си!

Средства може да бъдат дарени по сметката на НЧ "Бъдеще – 1927" с. Тодорово, общ. Плевен, както следва: IBAN:BG48STSA93000003899693, BIC:STSABGSF, Основание: Дарение за ремонт на покрив, титуляр на сметка: НЧ "Бъдеще – 1927" с. Тодорово.

Не на последно място Слави Михайлов вярва, че заедно и за кратко време ще успеем да помогнем на читалището. Той изказва огромна признателност и благодарност към всички добри хора, организации и фирми, които - без колебания - ще се включат и ще помогнат на читалището в село Тодорово.