2023 година започва с тежки изпитния за хората в районите, пострадали от тежкото земетресение на 6 февруари в нашата съседка Турция. Затова Народно читалище  "Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – Смилян се присъединява към кампанията на Български червен кръст за набиране на средства в помощ на пострадалите от тежкото земетресение в съседна Турция, стартирала на 7.02.2023 г. Това съобщиха от читалището.

До 20 февруари в търговски обекти в Смилян ще бъдат поставени кутии за събиране на парични средства, които ще се предадат на БЧК – Смолян на 21 февруари, за да бъдат преведени по сметка на Червения полумесец в Турция, чрез която организация те ще достигнат до нуждаещите се в пострадалите райони на Турция.

Кутии са поставени в следните търговски обекти: магазин на Милена Боранска в кв. "Гробе“, магазини на Потребителска кооперация "Равенство“ – Смилян, магазин на Събка Боранска, магазин "Ралица“- Асен Асенов, магазин "При Сирма“ срещу Здравна служба, магазин "Еурика“ – Табакови, магазин на Захари Ловчалиев до училището и магазин "Дакис“ – Долен Смилян

Ще се събират и материални дарения за пострадалите от земетресението в Турция, като нови топли детски, дамски и мъжки дрехи, нови обувки – отново детски, дамски и мъжки, ново спално бельо и нови завивки, които трябва да са опаковани и с етикети. Материалните дарения в Смилян ще се събират на адрес: ул. "Бреза" 18, Посетителки информационен център , източен вход на сградата на читалището.