Народното читалище в провадийското село Блъсково закупи нови носии за фолклорните си състави, научи "Фокус" от Областния информационен център във Варна.

Това стана възможно чрез изпълнение на проекта "Инвестиционна подкрепа за Народно читалище "Развитие-1903“ за съхраняване и развитие на местната идентичност и местното културно наследство". Той е финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез МИГ "Възход - Ветрино, Вълчи дол, Провадия“, мярка 22 "Съхраняване, развитие и валоризиране на специфичните местни идентичности и местната култура“.

Общият размер на инвестицията е 29 783, 52 лв. Бенефициент е местното читалище.

По проекта са изработени и доставени 58 фолклорни костюма за певческите и танцови групи на НЧ "Развитие-1903“ - 16 мъжки съртовски носии за коледарската група, 16 съртовски носии за женската танцова група, 10 мъжки варненски костюма за младежката танцова група и 16 женски варненски костюма за певческата. Окомплектоването и дизайнът са съобразени с традиционните за района носии и с художествено-творческата програма на читалището.