Съюзът на народните читалища отличи с медали и грамоти за активна дейност сливенското читалище "Христо Ботев 1897“ и две от формациите за художествена самодейност към него – Школата за народно пеене "Славейче“ с ръководител Петя Григорова и Групата за стари градски песни "Нежни спомени“ с ръководител д-р Недялка Турсунлийска. Отличията бяха връчени от зам. председателя на съюза Минко Стефанов на тържествен концерт в петък вечерта послучай 125 години от създаването на читалището. Поздравителни адреси и цветя бяха изпратени от кмета на Община Сливен Стефан Радев и председателя на Общинския съвет Димитър Митев. Празникът честитиха още Регионалният исторически музей "Д-р Симеон Табаков“, НЧ "Зора 1860“, читалища от града. Освен председателят на читалищното настоятелство Иван Благоев, на събитието присъстваха ктиторите Деян Пушкаров и Марин Маринов.

За празника в сградата на читалището бе подредена изложба, свързана с неговата история. Експозицията ще е постоянна. В началото на следващата седмица ще бъде разпространен вестник, посветен на годишнината, съобщи секретарят Ваня Шишкова.

"Христо Ботев 1897“ е сред трите читалища в Сливен и общината с най – дългогодишна история. Наред с школата и групата за стари градски песни, в него развива дейност и танцова формация "Престиж“. От месец насам започна работа детски танцов състав с ръководител Десислава Стойкова.