Читалища от Община Видин представиха спечелени проекти по НФ "Култура“, съобщиха от общината. Форумът, който се проведе в конферентната зала на Епиграфския център, бе организиран в рамките на програмата на Видински панаир 2022. Събитието, на което присъстваха видинският кмет д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова, имаше за цел да представи пред обществеността одобрените проекти на читалища от Община Видин по Програмата за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество на Национален фонд "Култура“.

В приветствието си към представителите на културните институти видинският кмет отбеляза, че като народен представител преди години е бил сред вносителите на закона, който регламентира дейността на народните читалища в България. "През този мандат успяхме да обединим усилията на читалищата и на експертите в отдел "Култура“ в общинската администрация. Целта бе постигната със създаването на Общинския културен институт "Дунав“, заяви видинският кмет. Той допълни, че резултатите са видни за всички граждани и се изразяват в богатата и разнообразна културна програма на Общината и значимото присъствие на читалищата в нея. "Включително и сега, когато провеждаме традиционния Видински панаир, който е с над 100-годишна история, ние се опитваме да покажем на жителите и гостите на града достойнствата на видинската култура, на автентичния фолклор и обичаите“, каза още д-р Ценков. Кметът използва случая, за да поздрави читалищата за чудесното им представяне на Националния събор на народното творчество в Копривщица и спечелените медали.

Силвана Сюлейман, главен експерт "Култура и изкуство“ в общинската администрация, откри форума. Тя припомни, че в периода на пандемията от Covid-19 културните организации бяха сред най-засегнатите. За да бъдат превъзмогнати негативните ефекти, държавата разработва няколко механизма, основно чрез възможностите на Национален фонд "Култура“. "Една от програмите, които Фондът създаде, бе за възстановяване и развитие на организации в сферата на любителското творчество. Подадени бяха 373 проекта, близо половината от които от читалища от цялата страна. Дванадесет читалища от Община Видин подадоха проекти, като всичките бяха одобрени“, посочи Силвана Сюлейман.

Единадесет от тези проекти са разписани в пълно сътрудничество между Община Видин, Регионален експертно-консултантски и информационен център "Читалища“ и съответното читалище. "Смятам, че това е показателен факт за добрата съвместна работа. Вярвам, че в това отношение можем да бъдем пример за всички останали общини в България, защото няма друга община с подобна успеваемост при кандидатстването“, каза Сюлейман. Тя обърна внимание, че десет от проектите са на читалища в малки населени места в Общината: "Това означава, че тези читалища ще имат възможност през следващата година да развият изключително разнообразна дейност в съответните населени места и да допринесат за подобряване на качеството на живота. Защото, както знаем, ако читалището е живо, живо е и селото“.

В рамките на форума предстоящите дейности по спечелените проекти, целите и очакваните резултати представиха девет читалища: НЧ "Просвета-1925“, село Буковец; НЧ "Просвета 1928“, село Гомотарци; НЧ "Просвета 28.11.1928“, село Градец; НЧ "Постоянство-1927 г.“, село Дружба; НЧ "Свети Паисий Хилендарски-1926“, село Иново; НЧ "Самообразование-1927“, село Капитановци; НЧ "Просвета-1937 г.“, село Кутово; НЧ "Пробуда-1901“, село Майор Узуново и НЧ "Наука 1925", село Синаговци. Десетият финансиран проект е на НЧ "Съгласие 1936“, село Слана бара. Одобрени са също и проекти на две читалища в град Видин - "Светъл ден-2009“ и "Ахинора-2003“.