Три мултифункционални малогабаритни машини вече почистват Главната улица, другите пешеходни зони и велоалеите в Пловдив. Те са фабрично нови, германско производство. При метене четките се овлажняват от система за оросяване, така че да се намали замърсяването на въздуха с фини прахови частици, съобщиха от общинското предприятие "Чистота".

Директорът Димитър Георгиев припомни, че в края на миналата година бяха доставени други 9 специализирани машини, които също са включени в почистването на града. Сред тях са два 17-кубикови сметовоза и един по-малък – с вместимост 7 кубика, който по-лесно обслужва малките улици. Автопаркът е модернизиран и с два контейнеровоза за транспортиране на съдовете за строителни отпадъци и три мотометачни машини. Особено ефективен е мултифункционалният самосвал. Той е  оборудван с пясъкоразпръсквач, гребло, цистерна и дюзи за миене под високо налягане.

Общата стойност на 12-те нови автомобила е 2,391 млн. лв. без ДДС. Средствата са осигурени по проекта на общината "Повишаване на организационната, техническа и административна осигуреност за подобряване качеството на градски зелени площи и откритите обществени пространства в град Пловдив“.