Четвъртото издание на фестивала "Читалищата – живото наследство на България“ ще се проведе в Градския парк в Разград в събота, 15 юни. Събитието, на което своите таланти представят самодейни състави от цялата област, се организира от Община Разград и Регионален експертно-консултантски и информационен център "Читалища“-Разград. 

С всяка година желаещите да участват в читалищния празник се увеличават, преди година бяха 611 - 54 състава и 11 индивидуални изпълнители, а през тази година са 774 – 60 състава и 11 индивидуални изпълнители от 38 читалища и една сборна формация. Те са представители на общините: Разград, Исперих, Кубрат, Завет, Лозница и Самуил. 

Началният час на читалищния фестивал е 9,30 ч. в събота, изпълненията ще са през целия съботен ден на сцена "Ронда“. По алеите на парка ще бъдат подредени 9 работилници и творчески ателиета, в които читалищни деятели ще правят демонстрации на традиционни и съвременни техники. От НЧ "Съгласие 1891“, с. Осенец ще представят рисуване на капански шевици върху стъклени бутилки; НЧ "Слънчев лъч-1902 г."  с. Островче - Изработване на бижута от мъниста – гривни, гердани, обички, шноли, ръчно изработени сувенири, магнитчета, ключодържатели, предпазни обвивки за книги, ръкохватки и други изненади; НЧ "Просвета-1895г.“  с. Топчии - Изработка на капански китки, мънистени гривни и гердани; НЧ ,,Делиорман 2014“ гр. Разград - изработване на сувенири и аксесоари и работилница за капани за сънища; НЧ "Иван Вазов-1918"  с. Владимировци   - "Изработки на бижута от мъниста" от клуб "Сръчни ръце" към НЧ "Иван Вазов" село Владимировци, гривни, гердани, китки, сувенири, мъниста против уроки и други; НЧ ,,Борис Анастасов – 1928“ с. Крояч - Изработване на бижута от мъниста - гривни, чанти, обици, герданчета, пръстени, ръчно изработени сувенири - чаши, вилици, лъжици, панички; НЧ "Самообразование - 1894" с. Побит камък – картини с пясък и рисуване върху камък; Донка Иванова с. Раковски – плъстене; Сборна шатра на читалищата от община Разград – изработка на накити, рисуване и др.

Ще има и кулинарна изложба-базар, на която гостите на фестивала ще имат възможност да опитат солени и сладки изкушения, питки, баници, сладкиши от традиционната и съвременна кухня.

Ангажирани с организацията на фестивала са както общински звена и структури, така и всички секретари на читалища от община Разград, което бе оценено от председателя на Съюза на читалищата Николай Дойнов като успешна практика, необходима и важна за създаването на читалищна общност. Преди по-малко от седмица по време на кръгла маса за читалищата г-н Дойнов връчи на ръководството на Община Разград Почетен знак от Съюза на читалищата за принос към народното читалищно дело. Поводът за връчването му бе организирането на едно от най-мащабните събития, които Община Разград организира и в което участват читалищата - Фестивалът "Читалищата – живото наследство на България“.