Учениците от IVб клас в ОУ "Алеко Константинов“ с класен ръководител Нина Търева представиха проект за градски парк пред кмета на район "Централен“ Георги Стаменов.

Полина Миленкова, Габриела Белчева, Ния Пенчева и Калоян Джардин са измайсторили макета за 2 часа, в рамките на задание по дизайн мислене.

"В продължение на 5 дни те се запознаваха с базовите познания на професията дизайнер на парк, а след това изработиха и професионален продукт. Всички идеи, вложени в проекта, са авторски“, обясни Нина Търева.

Паркът включва място за йога занимания, панорамно кафене на дърво, зона за почивка с хамаци, кула, от която могат да се наблюдават птиците, алеи за пешеходци и колоездачи, градина с цветя и чешма. Сред атракциите, които авторите са предвидили, са езеро, където може да се наемат лодки, къщичка за игра, люлка, пънчета за сядане, въжен парк, детска площадка, водна площ с риби, костенурки и малък водопад, както и мини Зоокът, в който мостчета до дърветата позволяват на посетителите да наблюдават животните отвисоко.

Ландшафтният архитект на район "Централен“ Славка Цочева подчерта, че децата са направили модерен и съвременен проект – отражение на последните актуални тенденции в ландшафтната архитектура, а главният архитект на район "Централен“ Юлиана Петрова допълни, че всеки един от елементите може да се приложи при проектирането на парковите пространства в Пловдив.

"Сътворили сте прекрасен проект. Сигурен съм, че в обозримо бъдеще може да видите част от брилянтните идеи в него, осъществени в парковата среда на район "Централен“, която предстои да реновираме“, коментира Георги Стаменов.

Възхитени от смелите идеи на четвъртокласниците бяха и ланд. арх. Мирела Димитрова-Дуйар, арх. Васил Василев и арх. Ива Димитрова, представител на КАБ, които също присъстваха на презентацията в парк "Парашутна кула“.