Акцията по кръводаряване във Велико Търново, която се случи в навечерието на изборния ден 9-ти юни, за съжаление не събра много доброволци. Едва четирима души се отзоваха поканата и подкрепиха мотото "В кръвта ти е да спасяваш животи“, предаде кореспондент на "Фокус“. Вероятно отпускарския сезон и високите температури оказаха негативно влияние. Кампанията се случва за десети пореден път и обикновено е в голяма помощ на местната болница.

Това е и основната идея на инициативата – да подкрепи Отделението по трансфузионна хематология при МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ в старата столица, което е единственият кръвен център в област Велико Търново и обслужва пациенти от всички 10 общини.

"Всеки, който не е имал възможност да дари кръв, а е имал желание, може да го направи в областната болница, всеки делничен ден от 8:00 до 13:00 часа“, напомнят младите ротарианци, които са и организатори на акцията.

Кръводаряването е хуманен жест, при който ползите са не само за бенефициентите, а и за дарителите, които получават безплатно изследване на кръвта.

"Дарената кръв се изследва за Хепатит В и С, СПИН и Сифилис. По желание на кръводарителите, те могат да получат резултатите от проведеното изследване на кръвта. Редовното кръводаряване води до намаляване риска от инфаркти и рак, а също и до подобряване на психическото благосъстояние. На всеки дарител му се полагат два дни отпуск, както и подкрепяща закуска“, призовават и напомнят лекарите.