При проведена специализирана операция на 7 октомври е разкрита организирана престъпна група, която по първоначални данни е извършвала престъпления срещу кредитната система на страната, документни престъпления и измами, и пране на пари. Това съобщи на извънреден брифинг днес окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

Задържаните чрез онлайн платформи на кредитни институции са правили заявки от името на български граждани, които трайно са се установили в чужбина, използвали са техните данни, след което с неистински официални документи на тези лица са получавали и кредити, обясни Конов. По първоначални данни са нанесени щети за около 100 000 лева.

 

Четиримата – трима мъже и една жена, са задържани във Варна и Силистра. Групата е развивала дейността си на територията на двете области. Ръководителят ѝ е на 36 години от Силистра. 

Води се разследване откъде задържаните са се снабдявали с данните на българите от чужбина. Групата е действала от октомври 2021 година. Част от парите са открити.

Комисар Деян Горанов – началник на отдел "Североизточен" на ГДБОП, допълни, че са намерени доказателства, имащи отношение към престъпната дейност. Двама от задържаните са криминално проявени и осъждани. Той обясни, че няма данни групата да е участвала в купуване на гласове около изборите.