Четири са вариантите за действие по въпроса със запазване на 80-те декара частен терен в парк "Отдих и култура", стана ясно след срещата между представители на общината, собственика, общински съветници и граждански организации, предаде репортер на "Фокус".

"Вариантите са три: промяна на ОУП, за да се запази теренът като парк; разрешаване на 15% застрояване, което е около 20 декара; придобиване срещу заплащане, като изплащането е в рамките на 5 години" - обяви заместник-кметът по финанси Величко Родопски.

Оценката на имота е близо 35 милиона лева. Евентуално за следващата сесия комисията пак ще се събере и ще предложи или и трите варианта, или един от тях на Общинския съвет за решение.

Нечленуващият в група общински съветник Слави Георгиев посочи четвърти вариант - да се предостави възможността на следващото управление на града, когато ще има нов състав на Общинския съвет и нов кмет, да направи цялостен анализ на зелените площи в Пловдив и едва тогава да се поемат ангажименти. 

"Получихме уверение, че към днешна дата няма никакво инвестиционно намерение, т. е. нямаме никаква спешност общината да бърза да купува този имот.

Документите, които изискахме на предишното заседание на комисията, показаха че към днешна дата за в бъдеще общината вече има финансови ангажименти като дългове и като ангажименти по строителни обекти в размер на 144 милиона лева. Може ли бюджетът на Пловдив, въпреки добрата кауза да запазим белите дробове, да си позволи ново финансово натоварване? - това е въпрос, на който трябва ние първо да си отговорим" - коментира Слави Георгиев.

На срещата бе повдигнат въпросът и за парка зад хотел "Санкт Петербург", тъй като проблемът още не е решен. От "Спаси Пловдив" напомниха, че за запазването на тази зелена територия има подписка от 8500 пловдивчани. 

Подробности гледайте в прикаченото видео.