Четири училища и две детски градини във Варна може да бъдат напълно обновени със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. Местният парламент даде съгласието си Община Варна да кандидатства по процедура "Модернизация на образователна среда“ за цялостен ремонт и обзавеждане на шестте учебни заведения, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Предвижда се реконструкция на основните училища "Св. св. Кирил и Методий“, "Добри Чинтулов“,  "Йордан Йовков", както и на IV Езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри“. Детските градини, които общината иска да обнови по тази процедура, са ДГ №17 "Д-р Петър Берон“ и ДГ №18 "Чайка“.

Общият бюджет за цялата страна е 328,8 млн. лева. За модернизация на материалната си база предложените варненски училища може да получат до 4,5 млн. лева, а детските градини – до 2 млн. лева. Освен да се създаде съвременна образователна среда, другата голяма цел е осигуряване на подкрепа за преминаването към едносменен режим на обучение в училищата, както и преодоляване недостига на места в детските градини.

Ако бъдат одобрени за финансиране, до 2026 г. в учебните заведения ще бъдат извършени:  реконструкция на обектите, мерки за енергийна ефективност, ремонт на покривите, подмяна на дограма, нови ВиК, ел. и отоплителни инсталации. По процедурата е допустимо пристрояване и надстрояване на училищните сгради, ако в тях се учи на две смени. В училищата ще се финансира и изграждане на инфраструктура за бъдеща STEM среда - изследователски лаборатории, класни стаи с високотехнологично оборудване и др.

Всички проекти ще бъдат придружени от декларации на Общинския съвет, гарантиращи устойчивостта на проектното предложение,  както и че съответната образователна институция няма да бъде закривана за период, не по-малък от 5 години след крайното плащане към Община Варна.

Крайният срок за кандидатстване е 20.01.2023 г.

Община Варна възнамерява да кандидатства и с още един проект по Националния план за възстановяване и устойчивост за изграждане на Черноморски младежки център. Предложението на кмета Иван Портних бе одобрено от Общински съвет – Варна.

Черноморският младежки център ще предоставя подкрепа на млади хора до 29 г. В него трябва има разнообразие от дейности, включително международни, които да отговарят на нуждите и желанията на младежите. Едно от изискванията е центърът да осигури поне 10 работни местна, от които най-малко 5 младежки работници, 2 ромски медиатори, както и психолог/социален работник/педагог и други подходящи специалисти за обезпечаване на образователните дейности.

Чрез центъра Община Варна ще осигури образователна подкрепа на младежи, които ходят на училище, но са изложени на риск от отпадане. Ще се предоставят индивидуални услуги за социално включване на младежи от уязвими групи. Предвижда се също така организиране на обмени и съвместни събития с други младежки центрове в България и в чужбина.

Безвъзмездната финансова помощ по проекта е 100%, като общата стойност е до 4,3 млн. лева. Крайният срок за електронно подаване на апликационния пакет е 30 декември 2022 г.