По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура на затвор и глоба е осъден гражданин на Федерална Република Германия, противозаконно подпомогнал чужденци да преминат в страната, съобщиха от държавното обвинение. На 30.09.2023 г. в ж.к. "Разсадник-Коньовица“ в град София, обвиняемият противозаконно е подпомагал 11 граждани на Сирия да преминат в страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България. 

Д.Б. ги взел от гориста местност в близост до границата на България с Турция и превозил с лек автомобил марка "КИА“ до град София. Той забелязал полицейски служители и се опитал да избяга, предприел няколко рискови маневри и самокатастрофирал в паркиран лек автомобил, след това е задържан.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 от НК. В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, че именно Д.Б. е автор на деянието. Разследването е приключило с внасяне на обвинителен акт в съда.

Състав на Софийски районен съд призна мъжа за виновен по повдигнатото му обвинение и му наложи наказание "лишаване от свобода“ за срок от 4 години, което следва да бъде изтърпяно ефективно при първоначален "строг“ режим и глоба в размер на 5000 лева. 

На основание чл. 28, ал. 1 от НК съдът наложи на Д.Б. и глоба в размер на 2500 лева, която представлява равностойността на превозното средство послужило за извършване на престъпното деяние. Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.