Честванията за Йордановден в Бургас ще започнат с празнична Света литургия в храма "Св.св. Кирил и Методий". Тя ще бъде отслужена от Негово преосвещенство Агатополски епископ Иеротей и бургаското духовенство. Литургията ще започне от 8:30 часа, съобщиха от пресслужбата на Общината.

На тази дата, по стародавна традиция, със светена вода се ръсят военните части и бойните знамена на Българската армия. Смята се, че този ритуал бележи началото си през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет.

Благославянето на бойните знамена на Военен гарнизон – Бургас и молебенът за здраве на българското воинство ще започнат от 11:00 часа на площада пред храма, добавиха от общината.

Хвърлянето на Светия кръст в морето ще бъде от 12:00 часа. Записването за спасяването му ще е в самия ден от 10:00 до 11:15 ч. на моста на централния плаж. Желаещите да се включат трябва да имат навършени 16 години, да представят лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.

По традиция на 6 януари в Бургас откриват своя съвместна изложба трима бургаски художници - Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов. Това ще стане от 13:00 часа в залата на Дружество на бургаските художници.