Стотици пловдивчани се събраха при официалното откриване на обновената градска градина в Пловдив, предава Plovdiv24.bg. 

Паркът, който изцяло промени своя облик, има ремонтирани алеи, нови пейки и зелени площи, фонтани. Зоната се превърна в оазис за летните горещини и доста приятно място за отдих близо до Природонаучния музей и Дома на младоженците. Мястото ще бъде изпълнено с нов културен и обществен живот, като тук се провеждат редица събития и културно-масови мероприятия.

"Имаме възможността да сме тук и да се наслаждаваме на тази прекрасна градина. Ще ми позволите да цитирам кметът Божидар Здравков, който преди време споделя: "Градът ни изглежда чист и по европейски и нека пловдивчани свикнат с тази красота.", заяви кметът на район "Централен" Георги Стаменов преди официалното прерязване на лентата.

"Нека да пазим градската градина", заяви на свой ред заместник-кметът по строителството инж. Тошо Пашов.

"Нека гледаме на възстановяването на градската градина в Пловдив като на една ценна перла" заяви Надя Данкинова от Фонда за устойчиви градове.

Реконструкцията на Дондуковата градина се извърши от "Консорциум Дондукова градина" с водещ партньор фирма "Рестстрой" за обновяването на парка, и "Драгиев и ко" - за контактната зона. Проектът е одобрен и съгласуван с НИНКН. Идеята за възстановяването на градината е да наподобява по-стар период, близък до първоначалния й вид.

За Дондуковата градина бяха осигурени общо 4.5 милиона лева, от които 3.8 млн. заем от Фонда за устройчиви градове и 700 000 лв. собствени бюджетни средства.

На откриването освен десетки пловдивчани присъстваха и заместник-кметове на община Пловдив и Иван Тотев кмет на Пловдив от 2011 до 2019 година, който също отбеляза обновяването на парка и промяната на зоната като цяло. 

Припомняме, че има идея ул. "Христо Г. Данов" от кръстовището с ул. "Бетовен" до бул. "Руски" да стане пешеходна зона по подобие на кв. "Капана".