На необходимостта от единство наблегна в словото си по време на тържествената сесия кметът д-р Дарин Димитров. "С добронамереност, с отговорност, с любов, да правим необходимото, за да развиваме града и населените си места. Участие в това може и трябва да има всеки от нас. Дори и с малки стъпки. С малки жестове. С малки дела. Защото колкото и малки да са делата, с обединението на усилията ни, те също растат“, каза кметът.

Поздравления по случай празника отправиха народните представители, избрани от Търговище, областният управител Гергана Цонева, началника на военноморското училище, флотилен адмирал проф. двн Боян Медникаров, представители на различните политически сили в Общинския съвет. Поздрав отправи и Адриан Байку - съветник на кмета на румънското Търговище по въпросите на здравеопазването, социалните дейности и културата. Поздравителни адреси в Общината постъпиха от президента на Република България, от кметове на общини, от Националното сдружение на общините, държавни организации и институции.

По време на сесията кметът д-р Димитров връчи и отличието за почетен гражданин на Търговище, което през тази година е присъдено на журналистката Петя Цолова. Отличието бе прието от Богомила Атанасова, поради невъзможност г-жа Цолова да присъства лично.

Проявите по случай празника продължават и през деня. В 17:00 ч., в Художествена галерия "Никола Маринов“ ще се състои церемония по въвеждане в употреба на персонализирана винетка към пощенска марка и пощенска картичка, посветени на 245-ия панаир.

МузикаленПаркФест започва в 19:00 ч., с концерт на Михаела Маринова, а в 20:00 ч. на сцената излиза група "Остава“.

Светлинно дрон шоу ще се състои в 21:00 ч., като то може да бъде наблюдавано от поляната до сцената в парк "Борово око“.