Честит празник, Пазарджик!

Денят на Светите равноапостоли Константин и Елена е определен за празник на града през 1930 година. 

С богата програма Пазарджик отбелязва своя празник.

Вече по традиция празничният ден започна с тържествена литургия в църквата "Св. св. Константин и Елена" и литийно шествие, водено лично от Пловдивския митрополит Николай.

Тържествата на открито започнаха рано сутринта на пл. "Константин Величков" с детски пленер "Пазарджик през моите очи", изпълнения на балетни формации, на духовия оркестър към Симфонично-оперетно дружество-Пазарджик и Мажоретен състав "Мистерия" при Общински детски комплекс и Ансамбъла за народни песни и танци-Пазарджик.

Последва церемонията по тържественото издигане на флага на Пазарджик и благодарствения водосвет.

Вечерната празнична програма ще започне в 20:00 часа на пл. "Константин Величков". На сцената, позната като "Тортата", ще излязат Миро, Николина Чакърдъкова и групата "Диана Експрес".

В парк "Градината на света", част от парк-остров "Свобода", пазарджиклии могат да се насладят концерт на FYRE и пиано бар под звездите с участието на Lady B и Маги Джанаварова. 

"Пазарджик е жив и Пазарджик празнува!", написа въодушевено във Фейсбук кметът на града Петър Куленски.

"Днес, 21 май, в деня на светите равноапостоли Константин и Елена – покровителите на Пазарджик, ние почитаме богатата история, жизнената култура и обещаващото бъдеще на нашия любим град. Като новоизбран кмет, за мен е чест да мога да се обърна към хората и да мога да кажа най-вече – Пазарджик е жив заради енергията на всеки един от вас, насочена в обща посока.

Вярвам, че най-голямото богатство на нашия град, са именно хората – всички, които със своя труд и всеотдайност, със своите мечти и надежди, с ежедневни актове на доброта правят Пазарджик специално място. Всички, които могат да се обединят около една идея и да я направят реалност. Всеки ден виждам как енергията и стремежа към по-добро променят града ни.

Вие сте тези, които създават бъдещето ни. Затова, на този ден, искам да ви благодаря от сърце, Пазарджик. Благодаря на нашите учители, които вдъхновяват младите поколения; на лекарите и медицинските работници, които се грижат за нашето здраве; на предприемчивите хора, които създават нашата икономика; на всички вас, хората на Пазарджик, които с малки и големи усилия правите нашата общност силна и сплотена.

Днес почитаме не само Светите равноапостоли Константин и Елена – покровителите на Пазарджик, но и нашето единство. Заедно посрещаме предизвикателства, заедно ги преодоляваме. Тук, в родния ни край можем да реализираме всяка своя мечта. Нека този празник е повод да си припомним колко сме силни, когато сме заедно, и колко много можем да постигнем. А моята цел винаги е била това, което днес е мечта, утре да бъде реалността, в която да живеем всички. 

Винаги ще бъде актуално посланието на нашия бележит съгражданин Никола Фурнаджиев, който преди много години е написал:

"Пазарджик, град на моето сърце,

във тебе всичко ми е свидно,

от детството до старините,

ти винаги ще бъдеш с мен"

Затова, честит празник, Пазарджик! Нека и всички други дни да бъдат изпълнени с радост и вяра за това, че Пазарджик ще бъде истински добър за всички. Нека продължаваме да обичаме и да се грижим за нашия град така, както той заслужава! Благодаря ви!", завърши с пожелание към съгражданите си градоначалникът Куленски.