Младите ватерполисти на "Черноморец“ записаха две победи в първата квалификация от държавното първенство по водна топка за мъже. Без опитните в състава студенти – лидера на отбора Виктор Узунов, Пламен Йорданов и титулярния вратар Михаил Колев, които са в сесия, както и Николай Тодоров, който имаше проблем с медицинския преглед – на младоците не им бе никак леко във водата. Мачовете в Бургас пропусна и Виктор Пламенов Иванов, който се възстановява след получената контузия в турнира за Купата на България – мъже.

Българска федерация по водна топка допусна до участие в турнира състезатели, родени 2006/2007 г., по предложение на селекционера на националния тим U17 Петър Йонов. Според специалисти, решението е било добро, а от него се възползваха отборите, които развиват ДЮШ и разполагат със собствени кадри.

"Националите във възрастта направиха силно представяне и внесоха свежест в мачовете“, коментира Петър Йонов.

В квалификационните мачове 16 - 17-годишните юноши на "Черноморец" бяха водени от Ивайло Стоянов, Димитър Димитров, 19-годишните Георги Митев, Диян Петров и вратарят Александър Раднев. В състава бяха националите в U17 – Калин Узунов, Мартин Янков, Мартин Иванов и Александър Илиев, както и вратарят Михаил Кошничаров, Александър Китенов, Николай Йорданов. Отборът се класира на трето място в своята квалификационна група след две победи и две загуби.

На басейна в "Парк Арена ОЗК“ момчетата на треньора Петър Йонов победиха столичните "Локомотив НН“ с 3:9 и "Славия“ с 15:7. Загубите бургаският тим претърпя от носителя на Купа България "КПС Варна“ с 6:12 и от "Ботев 2000“. През трите части врачани водеха в резултата. В четвъртата обаче "Черноморец“ стопи изоставането от четири гола и беше много близо до равенството в редовното време, което щеше да доведе до изпълнение на дузпи, според новия правилник. Двубоят обаче приключи при 11:12 в полза на гостите.

Класирането в групата оглави "КПС Варна“, който заедно с лидера в другия поток "Аква спорт“ спечелиха квалификацията и се класираха директно за Суперфинала.

Топ 4 ще бъде определен във втората квалификация, където един срещу друг ще играят отборите, разминали се в първия турнир.