Пловдивският апелативен съд остави в ареста В. П., като потвърди определението на Окръжен съд – Пазарджик, с което спрямо обвиняемия е взета най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“.

Срещу В. П. е повдигнато обвинение за това, че на 27.05.2019 г. е поръчал на двама мъже – А. К. и М. А., да запалят апартамент в Пазарджик. Въпросната вечер подсъдимият предложил на двамата, които познавал отпреди и ги срещнал на бензиностанция в Пазарджик, да изкарат по 150-200 лева, като им обяснил, че иска да запалят вратата на някаква жена, като отмъщение заради нещо, което направила на негов приятел от Англия.

Двамата се съгласили и се качили в колата му. Той закупил бензин и ги завел пред вратата на апартамента. Накарал ги да я залеят с бензин и да я подпалят, а единият да снима с телефона си. Внукът на собственичката усетил дима и успял да загаси пожара и се обадил на 112. Подпалвачите били заловени, а по-късно осъдени. Поръчителят В. П. заминал за Малта четири дни след палежа.

Впоследствие на 24.01.2022 г. е издадена Европейска заповед за арест по отношение на обвиняемия, който е бил обявен и за международно издирване. В изпълнение на тази ЕЗА, В. П. е бил издирен и екстрадиран за нуждите на воденото спрямо него наказателното производство.

Адвокатите му днес настояваха да бъде пуснат под парична гаранция и твърдяха, че през тези години той не е знаел, че срещу него има образувано наказателно производство.

Съдът прецени, че има достатъчно данни, които сочат, че В. П. е знаел, че е издирван и има достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че е съпричастен на повдигнатото му обвинение. При по-лека мярка за неотклонение има опасност той да се укрие. За това апелативните съдии потвърдиха задържането му под стража. Определението на Апелативния съд е окончателно.