На 12 юни 2024 г. от 17:30 часа във фоайето на НЧ “Родопска искра1880“ – гр. Чепеларе ще бъде открита изложба с конкурсни илюстрации по "Диви разкази" на Николай Хайтов, съобщиха от община Чепеларе.

Уникални илюстрации и дърворезби разкриват съвременния прочит на незабравимите разкази от възпитаници на Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров“ – София, Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Акад. Николай Хайтов“ – Варна и Националната художествена академия.

Изложбата е дело на Фондация "Памет" по повод 105 годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов, под патронажа на Министерство на културата на Република България.

Съорганизатори на проявата, посветена на 105 години от рождението на именития български писател са Община Чепеларе и НЧ "Родопска искра 1880“ – гр. Чепеларе, с подкрепата на Южно централно държавно предприятие - Смолян.

Синът на акад. Хайтов – арх. Здравец Хайтов – председател на Фондация "Памет“, ще представи изложбата и ще разкаже за предвидените поредица от мероприятия, посветени на годишнината в национален мащаб.

Към момента до 10 юни включително на експозицията могат да се насладят посетителите на Държавен архив – гр. Смолян, който днес, 9 юни, чества своя професионален празник – Международния ден на архивите с Ден на отворените врати.

Изложбата ще бъде експонирана в НЧ “Родопска искра1880“ – гр. Чепеларе от 12 до 19 юни 2024 г.

На 12 юни 2024 г.(сряда), когато официално ще бъде открита експозицията, по повод 105 години от рождението на Николай Хайтов, посетителите ще могат да се насладят и на вълнуваща среща с писателят Георги Връбчев, който ще представи книгата си "На майка България“ в библиотеката на НЧ "Родопска искра 1880“ - Чепеларе от 18:00 часа.