Община Чепеларе, Конна база Аспарух и местни коневъди организират честване на празника Тодоровден на 23 март на три локации. За първи път в Чепеларе в такъв мащаб ще се обединят коне за езда и тежковозни коне от всички населени места в Общината за един незабравим Тодоровден. Организаторите приканват желаещите да се включат в него да се облекат в българска народна носия или облекло с фолклорен елемент.

В богатата програма са включени шествие с гайди, игри за деца и възрастни, вкусни изкушения,  състезания за тежковозни коне, курбан за здраве, възможност за езда, номинации  в различни катергории и голямо народно веселие. Празничната програма ще бъде с водещ Веска Бабаджанкова  - неповторимата майсторка на родопските лакарди.

Началото е в 9.45 часа на моста при Храм "Успение на Пресв. Боогородица“ - ул. "Васил Дечев“, откъдето ще тръгне шествие до площад "Олимпийски“ заедно с гайдарски състав с ръководител Петър Янев към ЦПЛР Общински Детски Комплекс гр. Чепеларе и множество самодейци в носии от региона ще предвождат конете. Ще има и файтон. В 10.30  часа –  Пред НЧ "Родопска искра 1880“ ще се състои захранване на първия в шествието кон и освещаване на участниците в празника

След това празникът в Чепеларе продължава на три локации.

Локация 1: Площад "Олимпийски“

Там ще има представяне на конете за езда, определяне на най-красив кон и най-малък участник в народна носия. Предвидени са игри за деца и възрастни с награди - ваучери за безплатни уроци по езда от Конна база "Аспарух“ – с. Хвойна, както и вкусни изкушения.

Локация 2: ул. "Йордан Данчев“ – зад НЧ "Родопска искра 1880

Там ще бъде място за близка среща с конете за езда – желаещите ще могат да ги погалят, да се качат или само да се снимат с тях.

Локация 3: ул. "Чая“ – до старата Автогара

На това място ще има награждаване на най-малките участници в шествието. Ще се раздаде постен и месен курбан за здраве и спасение от инциденти в горите, осигурен от хората, занимаващи се с дърводобив на територията на община Чепеларе. Ще се проведат състезания за тежковозни коне до 500 кг, 600 кг и 700 кг. За стопаните на победителите в трите места от трите категории на килограми коне е осигурен награден фон от Община Чепеларе, уникални сувенири от  "Дюкянчето на Криси“ и  подаръци от спонсори.

В 13.00 часа на Площад "Олимпийски“ ще бъде официалното награждаване.

Празникът ще завърши с народно веселие с "Виевската фолкгрупа“.