На 3 юни Културно туристически комплекс Ченгене скеле ще посрещне едно от най-мащабните спортни събития в България за настоящата година. За трета поредна година в парк "Росенец“ ще се състезават над 500 триатлонисти от България и чужбина. Те ще премерят сили, в рамките на “Lion Heart Utopia Cross Triathlon". Триатлонът е част от “Бургас Спорт Фест 2023" и се организира от Сдружение "Лъвско сърце", СНЦ “СК Активен Живот", хотел Utopia Forest, с подкрепата на Община Бургас, като се очаква да привлече близо хилядата зрители.

Състезанието стартира на 3 юни в 9 часа. Първата дисциплина, в която триатлонистите ще се впуснат е плуване в акваторията на Ченгене скеле. Предстои масов старт и зрелищно влизане във водата. Участниците ще преплуват два пъти акваторията на Ченгене скеле. Всяка обиколка е с дължина 750 метра (общо 1500 метра). Втори етап в състезанието е колоездене в парк "Росенец“ и "Странджа“ планина. Общата дължина на колоездачното трасе е 40 км. Последната дисциплина в триатлона е бягане 10 км в самия парк "Росенец“. Трасето преминава през изключително живописни райони, разпръснати по целия парк.

След края на състезанието следва официалното награждаване, което ще завърши със запомнящо се парти с участието на бургаските любимци Дишо и Ваньо, подгрявани от DJ Rainbow. Входът за парти-събитието е безплатен и организаторите канят всички бургазлии и гости на града да се включат в него.

"За трета поредна година организираме това невероятно събитие, привлечени от бързо развиващите се и все по-облагородени парк "Росенец“ и Културно туристически комплекс Ченгене скеле. Една от целите на Сдружение “Лъвско сърце" е да популяризира природни и културни забележителности през спорт. Дейността на сдружението стартира в Приморско и се разраства до Росенец благодарение и на идеите и колаборацията ни с Utopia Forest и СНЦ “СК Активен Живот". Нашата задача е всички 500 участници, освен да премерят сили в състезанието, е да припознаят района и като място за семеен и спортен туризъм. Благодарим на Община Бургас, че за трета поредна година са наш партньор, защото без тяхната помощ, трудно ще се случи подобна спортна проява“. Предстои провеждането на най-големия крос триатлон в България, който ще се състои на 01-03.09.2023г. в Приморско, коментираха организаторите на “Lion Heart Utopia Cross Triathlon".