Частни охранителни фирми ще пазят училищата в Пловдив от разпространение на наркотици, предаде репортер на "Фокус". Това стана ясно от съвместна среща между местната власт и представители на големите охранителни фирми в града. Основната тема на тази среща беше съвместна инициатива за превенция на разпространението на наркотици в районите на учебните заведения.

"Тази съвместна инициатива ще е първа стъпка в партньорството между Общината и охранителния бизнес, за да направим територията на общината по-спокойно и по-сигурно място. Инициативата е за контрол покрай училищата от началото на учебната година за евентуално превенция за разпространение на наркотични вещества на малолетни и непълнолетни лица. Ще се осъществява предимно превантивна дейност, но тя е от изключително значение. Смятам, че това ще доведе до добри резултати", заяви пред камерата на "Фокус" Йордан Ставрев - зам.-кмет "Обществен ред и сигурност".

"Общинските училища в Пловдив са 52. Ще се направи оперативен план с графици. Целта е повече лица да осъществяват контрол над средата за сигурност, да търси помощта на институциите при разрешаването на различни нарушения на обществения ред", допълни той.

Ето какво каза по време на срещата Иван Петлешков - съсобственик и управител на охранителна фирма:

"Във фирмата, която управлявам, има ресурс, който не се използва и може да го впрегнем в полза на обществения интерес. Започваме с нещо, което според мен е най-важно в нашето общество – животът и здравето на децата ни. Смятам да направим такава организация, че стоянките на патрулите на охранителните фирми да бъдат в близост до училищата.

Тези от охранителните фирми, които нямат стоянки, маршрутите им да бъдат съобразени така, че да минават покрай училищата. И за всяко нередно нещо, което видят, като за начало – разпространението на наркотици, да уведомяват общинска полиция и органите на МВР и по този начин да се предприемат действия. Сигурен съм, че ще има ефект.

Това няма да струва пари на данъкоплатците. Няма да струва пари и на охранителните фирми. Просто организацията на работа ще е по-различна. Защото патрулите в 90 процента от времето стоят, бездействат и чакат аларма. Докато чакат, аз искам да ги впрегна в общественополезна дейност".

Гледайте в прикаченото видео подробности от срещата в Община Пловдив.