Частица от мощите на Свети Харалампий се пази в Кюстендил. Това съобщиха за "Фокус“ от Архиерейското наместничество на Кюстендилска духовна околия. В храм "Успение Богородично" в града има посветен престол в чест на светеца и се съхранява частица от светите му мощи, една от светините на митрополитския храм.

На 10 февруари Светата православна църква чества паметта на Свети свещеномъченик Харалампий. По този повод е отслужена празнична вечерня.

Тази сутрин от 9.00 часа ще бъде отслужена Света литургия и в трите действащи храма в града, а след това, по традиция, ще бъде осветен и пчелен мед, за здраве и благословение на вярващия народ.

Св. свещеномъченик Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки. Раните по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт.

Осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне по времето на Септимий Север в 198 година на 113 години.

Венцеслав ИЛЧЕВ