Изцяло обновена и завършена е часовниковата кула над сградата на Община Сливен. За приключилия ремонт съобщиха от Дирекция "Общинска инфраструктура“.

Дейностите по обекта се извършваха по алпийски способ. Те включваха обработка на покрива с течна хидроизолация,  ново остъкляване на прозорците, ръчно почистване и измиване на фасадите, направени са кърпежи на мазилка и по орнаментните корнизи, полагане на  грунд и боядисване на цялата кула със силиконова боя, включително, металните елементи по кулата. Част от южната фасада на сградата също бе ремонтирана и боядисана. Там бе подменена компрометираната водосточна тръба, а в част по корниза бе монтиран гребен против птици.

Ремонтните дейности стартираха през месец август тази година и приключиха в предвидения в договора срок.
news pic 2
©

Строителството на сградата на Общината, над която се извисява най-високата часовникова кула в България, завършва през 1936 година. Три години по-късно в кулата са монтирани механичното сърце и кръглоликият циферблат на градския часовник. И днес, тя продължава да отмерва часовете, а по традиция, всеки ден, точно в 12 ч. по обяд оттам звучи Добри Чинтуловата песен "Стани, стани, юнак балкански“.