Ученици от XI "д“ клас, специалност "Автомобилна мехатроника“ в Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника /ПГМЕЕ/Механото/, проведоха среща с председателя на Апелативен съд – Бургас, съдия Пламен Синков. Това съобщиха от Апелативния съд в Бургас. 

Гостуването на младите хора във въззивната съдебна инстанция е свързано с превенцията на пътната безопасност с акцент върху съдебните последствия от безотговорното и неразумно шофиране.

Бъдещите специалисти по електронни системи на съвременните автомобили, водени от своя преподавател по специализираща практика и по учебния предмет "Безопасност на движението по пътищата“ г-н Станимир Велинов, имаха възможност да разговарят за със съдия Синков, който разглежда наказателни дела повече от 20 години. Една голяма част от тези дела са свързани с престъпленията по транспорта.

Примери от съдебни казуси, наказанията при леки и тежки пътни произшествия, кога възниква опасността за движението, житейски ситуации на пътя и последиците от шофиране след употреба на алкохол или наркотици, бяха част от темите, които председателят на апелативния съд засегна в изложението си.

Учениците се интересуваха от това дали пътуващите в автомобила на употребил алкохол водач носят наказателна отговорност, каква е вината на собственик на автомобил, шофиран от водач без свидетелство за правоуправление, може ли освен за шофиране след употреба на наркотици, да бъдеш изправен на съд и за притежание или разпространение на наркотици и др.

Срещите с ученици в Апелативен съд - Бургас са част от ежегодната образователна инициатива "Ден на отворените врати“, която органите на съдебна власт провеждат с цел повишаване правната култура на младите хора.