Чака се автотекхническа експертиза за повдигане на обвинение след тежката катастрофа край Кюстендил. Това става ясно от изпратения отговор до Радио "Фокус“ – Кюстендил, след направено запитване към Апелативна прокуратура – София. В отговора се посочва, че под ръководството на Окръжна прокуратура – Кюстендил се води разследване по образувано досъдебно производство за пътнотранспортно произшествие от 2 октомври 2022 година между селата Багренци и Нови чифлик с 3-ма загинали лица и 5-ма пострадали.

Към настоящия момент са извършени множество действия по разследване. Направен е оглед на местопроизшествието, проведени са разпити на 14 свидетели, като предстоят разпити на други лица. Назначени са съдебномедицински експертизи за установяване причините за смъртта на пострадалите. Същите са в процес на изготвяне.

Назначени са химически експертизи за изследване на иззета кръв от всички участници в ПТП относно наличие на алкохол. Изготвени са заключения, от които е видно, че в изследваните кръвни проби не се доказва наличие на алкохол. Изискана е цялата документация от директора на МБАЛ – Кюстендил относно приемането, оказаната помощ, извършени манипулации и проведеното лечение на 7 лица, постъпили за преглед в ЦСМП след настъпилото на 02.10.2022 г. ПТП.

Взети са биологични проби от лицата, участващи в ПТП, за химико-токсилогичен анализ в Химико-токсилогичната лаборатория на Медицинска академия – София за установяване наличието на наркотични вещества. Резултатите от пробите все още не са готови. Извършена е проверка за наличието на видеокамери в района на местопроизшествието. Изискана е информация от Национална система за спешни повиквания 112.

Причините за възникналото пътнотранспортно произшествие, нарушенията на Закона за движението по пътищата от отделните водачи, с оглед привличане към наказателна отговорност на виновния, са предмет на назначената автотехническа експертиза. Към този момент нейното заключение все още не е изготвено.

 

Венцеслав ИЛЧЕВ