Частен съдебен изпълнител продава офиси, които се помещават в един от тютюневите складове на кръстовището на ул. “Авксентий Велешки" и бул. “Христо Ботев", видя "Фокус". Сградата е обект на сериозни спорове от години, най-вече свързани със събарянето ѝ, заради опасност от самосрутване.

Според регистъра на публичните продажби става въпрос за площ от 256.54 кв.м, като офисите са разположени на две нива, където се помещава агенция за недвижими имоти.

Съгласно информацията на обявлението 624 100 лева е първоначалната цена на търга и е 80 % от оценката. Имотът е собственост на фирма “М6" АД и се продава поради неизплатена ипотека към банка ДСК в размер на 190 000 евро.

Припомняме, че преди време имаше издадена заповед за събаряне на сградата, която беше определена като опасна, но малко преди това да се случи, група граждани спряха бутането. Тютютневият складът от години е без покрив и е оставен на влиянието на климатичните условия. През 2021 г. кметът Здравко Димитров беше заявил, че ще затвори едната лента на булевард “Христо Ботев", тъй като по думите му сградата е опасна и при преминаване може да стане инцидент от падащи елементи.

Според писмо на НИНКН сградата обаче не е паметник на културата -  въпреки че тогава гражданите заявиха, че трябва да бъде съхранена историята на Тютюневия град, а този склад попада в границите на важна зона за културната инфраструктура на Пловдив. 

Обявяването на купувача на офисните помещения ще бъде на 6 юни от 13:00 часа.