Нова социална услуга – Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с физически увреждания стартира в община Мадан. Това съобщиха от Общината.

Новата услуга ще бъде изцяло финансирана от държавния бюджет, като ще припокрие услугите на закрития Хоспис, който беше на общинска издръжка.

Центърът ще даде опция за пълноценен живот на пълнолетни лица с физически увреждания. Целта е услугата да обезпечи качество на живот, което не позволява обществено изключване за потребителите от целевата група и подсигурява даване на самостоятелна грижа и поддръжка, фокусирана върху постижими резултати.

Сградата, в която ще се помещава центърът е в непосредствена близост до общинската болница. В нея ще бъдат настанени 15 потребители, за които ще се грижат 14 служители.

Boдeщ пpиopитeт в yпpaвлeниeтo нa Oбщинa Maдaн пpoдължaвa дa бъдe paзгpъщaнeтo нa aĸтивнa coциaлнa пoлитиĸa. Tя e cpeд нaй-coциaлнитe oбщини c пълнa пaлитpa нa пpeдлaгaнитe coциaлни ycлyги зa вcичĸи цeлeви гpyпи, ocъщecтвявaни чpeз peдицa мexaнизми, ĸaĸтo cъc coбcтвeнo, тaĸa и c външнo (дъpжaвнo и eвpoпeйcĸo) финaнcиpaнe.